Om Dexter racen.

 

  

Historie: 

Dexter racen stammer oprindelig fra   Irland.

 

Man ved med sikkerhed at der i 800-900 tallet eksisterede en lille sort kvægtype i Irland. Den er også fundet i nogle danske udgravninger.

Midt i 1800 tallet blev avlsarbejdet intensiveret og der oprettes en stambog.

I 1986 kom de første Dexter til Danmark. Siden kom der jævnligt engelske Dexter hertil, indtil den engelske kvægsygdom BSE, (kogalskab) i 1989 satte en stopper for yderligere import.

Der blev importeret ca. 60 dyr fra 10 forskellige engelske besætninger. Disse dyr blev starten på de første besætninger herhjemme. Samtidig dannede de grundlaget for den fine samling af Dexter dyr i Danmark, der sammen med moderlandet England er blandt de bedste i verden.

Fra disse besætninger har Dexter koen nu bredt sig til mange store og små kvægavlere.                                                                                                                    

                  

 

 

 Race: 

Dexteren er anderledes. Den vender sig mod det vedtagne, der siger – jo større jo bedre. Den er en ko i halv størrelse. Vejer ca. 250-300 kg. Inden for foreningen har man en max højde på 104 cm på en ko og 114 cm på en tyr.

Dexteren er omgængelig, nysgerrig og nem at have med at gøre, for både børn og voksne. Der ud over en den utrolig nøjsom. En ko uden kalv skal have ca.2,5 foderenheder dagligt, for at få dækket sit energibehov.

Dens overskuelige størrelse og store nøjsomhed gør den ideel at have på små arealer. Hvor der er græs nok til en stor ammeko kan der gå 2 – 3 dexterkøer.

Den er hårdfør og kræver ingen investeringer i varme stalde. Bare den har mulighed for at komme i læ for blæst og regn under et læskur, kan den gå ude hele året. Selv om den har mulighed for at komme i læ, foretrækker den ofte at ligge ude i sne og frost.

Dexterens gennemsnitsalder er 15 - 20 år og får i denne tid 10 – 15 kalve. En kvie kan løbes første gang når den er 12 til 15 måneder.

Dexter racen er en kombinationsrace, den producerer kød og samtidig er den i stand til at levere 5 – 10 liter mælk om dagen, tillige med, at den opfostrer sin egen kalv.

Derudover kan nævnes; ved det Fynske dyrskues fremvisning af kødkvæg fortalte konsulent Jens Morel meget flot, at børn med mælkeallergi kan tåle at drikke Dexter mælk.

 

 

Smagen af Dexter kød:

Dexterkødet er særdeles velsmagende. Flot mørkt i kødet, magert og utrolig saftig. Det klarer sig godt i smagskonkurrencer med de store kødkvægsracer.

Med de små fedtfattige udskæringer passer de fint til en almindelig families daglige forbrug og en halv tyrekalv er ikke overvældende at komme fryseren.

Dexter kødet er virkelig en delikatesse, du ikke kan købe i et hvert supermarked, med gennem avlerne selv.

Kødet betegnes af eksperter som værende meget flot i farven og flot hvid fedtkant. Fin i konsistens, der mærkes fast og lækker. Det tilberedte kød er lækkert med en god smag og fin aroma. Kødet er meget saftig og særdeles mørt.

I 2006 blev der  afholdt en smagskonkurrence på tværs af kødkvægsracerne. ”Smagen af Nordjylland” Læs mere om dette på Dexters hjemmeside.

 

  

Mor og mormor tjekker den lille ny.

 

   

           

  

Tilbage til start